Rally-NM: Nyheter

Rally-NM: Nyheter

Publisert av Charlotte Evensen Fossen den 07.01.19. Oppdatert 09.12.20.

Førstkommende lørdag er det klart for årets andre NM-runde i rally. Etter en knallåpning i Sigdalsrally for to uker siden, blir det et enda sterkere startfelt i Rally Hadeland.

Blant de startende favorittene finner vi NM-leder Henning Solberg. VM-førerne Mads Østberg og Ole Christian Veiby. Regjerende norgesmester Anders Grøndal og norgesmesteren fra 2017, Eyvind Brynildsen. Det er med andre ord klart for en skikkelig fartsfest på de flotte vinterveiene i området rundt Jaren og Lygna.

Det er NMK Hadeland som er arrangør av årets andre NM-runde, og løpet inneholder tre fartsetapper som alle kjøres to ganger, slik at det totalt blir seks etapper førerne skal konkurrere på. Løpet har sin base på Lygna Skistadion og fartsetappene går i området øst for Gran, Jaren og Lygna. Den kjente Sagvollen-etappen på hele 26.66 km er med, som den var det i 2013 da Rally Hadeland sist hadde NM-status.

Rundt 85 biler stiller til start i Rally Hadeland, og av disse er hele 15 i R5-klassen, det vil si klassen for nyere firehjulsdrevne biler. Her gjør Mads Østberg NM-debut med sin nye Citroën C3 R5 som han skal kjøre VM med senere i sesongen.

Som i fjor skal det kåres fire norgesmestre i rally. Det er seks NM-runder i årets sesong. Tre på vinterføre og tre på barmark. NM-finalen er Rally Hedemarken i september. Nytt av året er det at en 20 minutters TV-produksjon fra hver NM-runde vil kunne ses på VG+ fra tirsdagen etter løpene.

I NM-klassen for de firehjulsdrevne internasjonale bilene, er det Henning Solberg fra KNA Indre/Ytre Østfold som har tatt ledelsen med sin Skoda Fabia R5. Sammen med kartleser Ilka Minor fikk han full poengpott i NM-åpningen, og han stiller for å forsvare sin posisjon på lørdag.

På en andreplass har Ole Christian Veiby fra KNA Kongsvinger med sin svenske kartleser Jonas Andersson plassert seg. De kjører i år en helt ny VW Polo R5, og etter Sigdalsrally har de også fullført Rally Monte Carlo med en 3. plass i sin VM-klasse.

På en tredjeplass ligger regjerende norgesmester Anders Grøndal med sin Ford Fiesta R5. Grøndal vant Rally Hadeland i fjor, og han vant også løpet sist det hadde NM-status tilbake i 2013. I år har Asker og Bærum Motorsport-føreren med seg Marius Fuglerud i kartleserstolen.
Trioen i NM-toppen vil bli utfordret av Mads Østberg fra Asker og Bærum Motorsport og hans kartleser Torstein Eriksen. De debuterer med Citroën C3 R5, og det blir svært spennende.

Den suverene norgesmesteren fra 2017, Eyvind Brynildsen, er også tilbake i en Skoda Fabia R5. KNA Varna-føreren har med seg Veronica Engan som kartleser.

Man skal heller ikke se bort fra at førere som Kenneth Johnsrød (Ford Fiesta R5) og Søren Snartemo (Skoda Fabia R5) kan blande seg i tetstriden.

Spennende debut i Hyundai I20 R5 blir det for Erik Engen fra NMK Trøgstad.

Det blir også et spennende innslag fra Tyrkia i Rally Hadeland. Yigit Alparslan Timur stiller med en Skoda Fabia R5.

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler er det regjerende norgesmester Lars Martin Stensbøl fra KNA Kongsvinger, med broder Mads Ola i kartleserstolen, som har tatt ledelsen også i år. Med sin Peugeot 208 R2 topper de poengstillingen etter Sigdalsrally.

Bak dem følger gledelige kvinnelige innslag. Thea Turvoll Lien fra NMK Modum & Sigdal ligger på en andreplass med sin Ford Fiesta R2T sammen med kartleser Anita Hvambsahl.

På en tredjeplass følger Ada Marie Hvaal fra NMK Larvik med sin Renault Twingo R2.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler var Anders Kjær fra NMK Larvik suveren i NM-åpningen i Sigdal. Sammen med kartleser Gøril Undebakke var han så høyt som på 8. plass på totallisten i Sigdal og det er oppsiktsvekkende med en tohjulsdreven VW Golf.

Nærmest ham følger Olav Fredriksen fra NMK Modum & Sigdal med sin Volvo og med Ole Thomas Westby som kartleser.

På en tredjeplass ligger Tom Kristian Lien fra NMK Modum & Sigdal i en VW Golf.

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift var det fjorårets sølvvinner, bronsevinner i 2017 og 2016 og ikke minst Norgesmester i denne klassen i 2015, Bernt Kollevold fra Asker og Bærum Motorsport som har tatt NM-ledelsen. Han kjører i år en Mitsubishi Lancer.

Martin Nygård fra KNA Kongsvinger har lagt seg inn på en andreplass i denne klassen med sin Subaru Impreza. På tredjeplass følger Stein Brynildsen fra NMK Gardermoen, med sin Mitsubishi Lancer.

Rally Hadeland har sin base, serviceplass, start og målgang på Lygna Skisenter på Jaren.

Det er spesielt tilrettelagt med parkering for publikum på flere steder og disse er godt merket på kart som finnes på www.rally-hadeland.no.

Rallyradio under hele løpet kan høres på nett, www.rallyradioen.no

Tirsdagen etter hver NM-runde i rally vil en 20 minutters TV-produksjon fra løpet være tilgjengelig på VG+.