Rally-NM: Aurskog Høland Rally på lørdag

Rally-NM: Aurskog Høland Rally på lørdag

Publisert av Charlotte Evensen Fossen den 10.12.20.

Førstkommende lørdag er det klart for årets fjerde NM-rally, Aurskog-Høland Rally med base på Bjørkelangen. Arrangøren har funnet frem til nye fartsetapper, og de 65 deltagerne skal kjøre på veier i tre forskjellige fylker.

I årets andre NM-runde på grus skal deltagerne kjøre både i Akershus, Østfold og Hedmark. En av fartsetappene går i sin helhet i Trøgstad i Østfold, mens en etappe langs Mangensjøen så vidt er innom Eidskog kommune i Hedmark. Men det meste av løpet er konsertert til Aurskog-Høland kommune.

Fjorårets norgesmester i klassen for de firehjulsdrevne bilene, Anders Grøndal må finne seg å ha et aldri så lite favorittstempel på lørdag. Men førere som Frank Tore Larsen og Kenneth Johnsrød vil høyst sannsynlig utfordre den regjerende mesteren. Alle tre kjører Ford Fiesta R5.

Deltagerne skal kjøre ti fartsetapper, og alle kjøres på lørdag. Totalt utgjør de ti etappene 75,7 km. Det er spesielt tilrettelagt for publikum på etappen Hemnes, som blant annet kjøres i Hemnes sentrum. Tett ved Bjørkelangen sentrum kjøres etappen Kjelle, som har målgang like ved Kjelle Videregående skole, der også løpets base befinner seg. Dette er heller ikke langt fra serviceplassen som er på Bixrud Industriområde.

Som i fjor skal det kåres fire norgesmestre i rally. Det er seks NM-runder i årets sesong. To på vinterføre og fire på barmark. Rally Grimstad 24. august er oppnevnt som erstatningsløp for Numedalsrally. NM-finalen er Rally Hedemarken i september. Nytt av året er det at en 20 minutters TV-produksjon fra hver NM-runde vil kunne ses på VG+ fra tirsdagen etter løpene.


I NM-klassen for de firehjulsdrevne internasjonale bilene, er det Ole Christian Veiby fra KNA Kongsvinger med sin svenske kartleser Jonas Andersson som ligger best an etter de tre rundene som er unnagjort. De har kjørt inn 83 poeng etter å ha vunnet de to siste rundene i sin VW Polo R5. De kommer imidlertid ikke til start på lørdag ettersom de kjører VM-løpet Rally Portugal. Det samme gjelder Henning Solberg som ligger på en andreplass i NM-sammendraget. Også han er opptatt med Rally Portugal.

På en tredjeplass ligger fjorårets mester, Anders Grøndal og hans kartleser Marius Fuglerud. De er bare fem poeng bak Solberg og viste sterk kjøring i Rally Sørland der de tok andreplass bak Veiby/Andersson.

 

På en fjerdeplass i NM følge Frank Tore Larsen og kartleser Morten Erik Abrahamsen. De står bokført med 30 poeng. Larsen vant Aurskog-Høland Rally med sin Ford Fiesta R5 i fjor, og det vil nok bli en tett kamp mellom ham og Grøndal på lørdag.

Mads Østberg ligger på en femteplass i sammendraget, sammen med Stian Brøerud. Østberg kjører også Rally Portugal til helgen, mens Brøderud fra KNA Kongsvinger er på plass med sin Skoda Fabia R5.

På en femteplass ligger Kenneth Johnsrød og kartleser Dyre Erling Fredriksen. Med full klaff i sin Ford Fiesta R5 vil de kjempe om en plass helt i toppen.

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler er det regjerende norgesmester Lars Martin Stensbøl fra KNA Kongsvinger, med broder Mads Ola i kartleserstolen, som har tatt ledelsen etter tre runder. Med sin Peugeot 208 R2 har de 60 poeng etter seier i de to første rundene i år.

Bak dem følger et gledelig kvinnelige innslag. Ada Marie Hvaal og kartleser Helene Hvaal fra NMK Larvik ligger på en andreplass med sin Renault Twingo og 44 poeng. På lørdag prioriterer imidlertid søstrene Hvaal Rallycross-NM i Melhus, og kommer ikke til start i Aurskog-Høland Rally.

De deler andreplassen med Morten Storsveen og kona Merete Storsveen. De har også sikret seg 44 poeng så langt med sin Renault Twingo R2. De vant klassen i forrige NM-løp, Rally Sørland.

På en fjerdeplass følger det unge talentet Ola Jr. Nore i Opel Adam R2. Sammen med kartleser Jørgen Nordhagen har han kjørt inn 43 poeng.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler har Anders Kjær fra NMK Larvik vært suveren så langt. Sammen med kartleser Gøril Undebakke har han vunnet to NM-runder og tatt andreplass i den tredje. Det har gitt VW Golf-føreren 85 NM-poeng så langt.

 

Nærmest ham følger Olav Fredriksen fra NMK Modum & Sigdal med sin Volvo og med Ole Thomas Westby som kartleser. De har 68 poeng.

På tredjeplass følger Tom Kristian Lien fra NMK Modum & Sigdal i sin VW Golf. Han står bokført med 40 poeng.

 

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift er det Bernt Kollevold fra Asker og Bærum Motorsport som har tatt NM-ledelsen. Han kjører i år en Mitsubishi Lancer og har 60 poeng så langt. Kollevold har tatt NM-medalje hvert år siden 2015 i denne klassen.


Martin Nygård fra KNA Kongsvinger ligger på en andreplass sammen med kartleser Jørgen Eriksen. De har 53 poeng.


Tredjeplassen deles av tre førere. Trond Sveinsvoll fra KNA Stavanger i Mitsubishi, Stein Brynildsen fra NMK Gardermoen, i Mitsubishi og Tony Caspersen fra NMK Aurskog-Høland i Subaru. Alle har 42 poeng.


Det er 65 deltagere som starter fra Kjelle Videregående skole lørdag morgen. Hver meter de kjører kan følges på Rallyradioen som kan høres på nett, www.rallyradioen.no

Tirsdagen etter hver NM-runde i rally vil en 20 minutters TV-produksjon fra løpet være tilgjengelig på VG+.