Rally-NM på barmark: Rally Sørland kjøres på lørdag

Rally-NM på barmark: Rally Sørland kjøres på lørdag

Publisert av Charlotte Evensen Fossen den 10.12.20.

Førstkommende lørdag er det klart for årets første NM-rally på barmark, og tradisjonen tro er det Rally Sørland som drar i gang sommersesongen.

Det har vært et langt opphold i årets rally-NM. Den siste planlagte runden på vinterføre, Numedalsrally 23. februar, ble avlyst på grunn av mildvær og håpløse forhold. Dermed har det ikke vært kjørt NM-runde siden Rally Hadeland 2. februar, når det skal kjempes på grusveier på Sørlandet.

Det er igjen en startliste med sterke navn når den norske rallyeliten møtes til dyst. NM-leder Ole Christian Veiby er på plass med sin VW Polo R5. Han vil være favoritt, men kan få konkurranse om totalseieren fra sin egen teamkollega, Johan Kristoffersson. Fjorårets verdensmester i rallycross, da i Petter Solbergs VM-team, kommer til Rally Sørland i en VW Polo R5.

Men det er mange utfordrere, og en av de det knyttes størst spenning til er den lokale helten Søren Snartemo fra NMK Konsmo som igjen kommer til start i en Skoda Fabia R5.
Fjorårets vinner, og årets norgesmester i bakkeløp, Anders Grøndal er også på plass med sin Ford Fiesta R5.

Arrangøren, Kristiansand Automobilklubb (KAK), har i år lagt basen for sitt løp til Vamoen Motorsenter på Finsland. Her er både start og serviceplass. Løpet avsluttes med en godbit spesielt tilrettelagt for publikum på Odderøya i Kristiansand.

Deltagerne skal kjøre ni fartsetapper, og alle kjøres på lørdag. Etappene kjøres i området Finsland, Marnadal, Sogndalen og Søgne, nord/vest for Kristiansand. Det er 79 biler som starter i NM-løpet.

Som i fjor skal det kåres fire norgesmestre i rally. Det er seks NM-runder i årets sesong. To på vinterføre og fire på barmark. Rally Grimstad 24. august er nylig oppnevnt som erstatningsløp for Numedalsrally. NM-finalen er Rally Hedemarken i september. Nytt av året er det at en 20 minutters TV-produksjon fra hver NM-runde vil kunne ses på VG+ fra tirsdagen etter løpene.

I NM-klassen for de firehjulsdrevne internasjonale bilene, er det Ole Christian Veiby fra KNA Kongsvinger med sin svenske kartleser Jonas Andersson som ligger best an etter de to vinterløpene. De har kjørt inn 53 poeng i sin VW Polo R5. Siden forrige NM-runde har de blant annet vunnet WRC2-klassen i VM-løpet Rally Sweden.

På en andreplass følger veteranen Henning Solberg med 48 poeng. Men han kommer ikke til start på Sørlandet. Det gjør heller ikke Mads Østberg som ligger på en tredjeplass. Østberg vant nylig WRC2 Pro-klassen i Rally Argentina, og forbereder seg til ny VM-runde i Chile.
På en fjerdeplass i NM følger Kenneth Johnsrød fra Asker og Bærum Motorsport i Ford Fiesta R5 og Søren Snartemo fra NMK Konsmo i Skoda Fabia R5. Johnsrød med Dyre Erling Fredriksen i kartleserstolen og Snartemo med Arne-Ingar Stulen som kartleser, har begge 21 poeng etter de to første løpene.

Like bak denne duoen følger fjorårets norgesmester, Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport i sin Ford Fiesta R5 med 20 poeng. Grøndal ble sist helg Norgesmester i bakkeløp og tok med det sitt NM-gull nummer 15 i norsk bilsport. I Rally Sørland har han Marius Fuglerud i kartleserstolen.

Svenske Johan Kristoffersson med sin norske kartleser Stig Rune Skjærmoen stiller også i Rally Sørland i en VW Polo R5. Kristoffersson, som i fjor ble verdensmester i rallycross da han kjørte for Petter Solbergs team, er også en rask fører i rally. Han vil kjempe om en topp-plassering på Sørlandet, men teller ikke med i kampen om NM-poeng.

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler er det regjerende norgesmester Lars Martin Stensbøl fra KNA Kongsvinger, med broder Mads Ola i kartleserstolen, som har tatt ledelsen også i år. Med sin Peugeot 208 R2 har de maksimale 60 poeng etter seier i begge runder så langt.

Bak dem følger gledelige kvinnelige innslag. Ada Marie Hvaal og kartleser Helene Hvaal fra NMK Larvik ligger på en andreplass med sin Renault Twingo og 30 poeng. På en tredjeplass, med 23 poeng, følger Thea Turvoll Lien fra NMK Modum & Sigdal med sin Ford Fiesta R2T sammen med kartleser Anita Hvambsahl.

Ola Nore Jr. i Opel Adam R2 og Morten Storsveen i Renault Twingo R2 følger på plassene bak, og vil nok svært gjerne fylle på med flere NM-poeng på lørdag.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler har Anders Kjær fra NMK Larvik vært suveren så langt. Sammen med kartleser Gøril Undebakke har han vunnet begge NM-rundene med sin VW Golf til nå og har maksimale 60 poeng.

Nærmest ham følger Olav Fredriksen fra NMK Modum & Sigdal med sin Volvo og med Ole Thomas Westby som kartleser. De har 50 poeng.

På en tredjeplass ligger Svein Roger Andersen fra Østfold Motorsport i en Volvo med 34 poeng.

På fjerdeplass følger Tom Kristian Lien fra NMK Modum & Sigdal i sin VW Golf. Han ble norgesmester i bakkeløp forrige helg i denne klassen. I Rally Sørland stiller han med kona Hege Turvoll Lien som kartleser

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift er det fjorårets sølvvinner, bronsevinner i 2017 og 2016, og ikke minst Norgesmester i denne klassen i 2015, Bernt Kollevold fra Asker og Bærum Motorsport som har tatt NM-ledelsen. Han kjører i år en Mitsubishi Lancer og har 45 poeng så langt.


Trond Sveinsvoll fra KNA Stavanger i Mitsubishi Lancer har lagt seg inn på en andreplass i denne klassen. På tredjeplass følger Stein Brynildsen fra NMK Gardermoen, med sin Mitsubishi Lancer.

Rallyradio under hele løpet kan høres på nett, www.rallyradioen.no

Tirsdagen etter hver NM-runde i rally vil en 20 minutters TV-produksjon fra løpet være tilgjengelig på VG+.