Rally NM starter hos NMK Modum og Sigdal

Rally NM starter hos NMK Modum og Sigdal

Publisert av NMK Kontoret den 11.01.22.
Rally-NM åpner med  Sigdalsrally på lørdag  
Førstkommende lørdag er det klart for årets NM-åpning i rally. Det er det tradisjonsrike Sigdalsrally som innleder årets sesong, og løpet får fyldig dekning på NRK1. 

På grunn av Pandemien har arrangøren begrensninger i forhold til å legge forholdene til rette for publikum. Men det vil være mulig å følge løpets utvikling minutt for minutt på rallyradioen, og NRK1 har halvannen times sending allerede lørdag ettermiddag.

Totalt er det 95 deltagere til start i Sigdalsrally. I fjor måte løpet avlyses på grunn av Pandemien. Dermed er det i år 25. gang NMK Modum & Sigdal arrangerer NM-løpet, som første gang ble kjørt i 1995. 
Totalt skal det kjøres åtte fartsetapper, og avslutningen blir en såkalt Power Stage, som i VM, og den blir sendt på NRK1 med litt tidsforsinkelse. Føreren som ligger på 10. plass etter nest siste etappe vil starte først på den 3,62 km lange siste-etappen, og lederen vil dermed komme som nummer ti. Der og da skal det hele avgjøres. TV-seerne er garantert spenning med førere som Frank Tore Larsen, Ole Christian Veiby, Eyvind Brynildsen, Anders Grøndal og Marius Aaasen i duell. De som skal formidle spenningen verbalt for TV-seerne er Molly Pettit Grøndal og Mads Østberg. 

Det er fire NM-klasser i årets mesterskap. Det er klasser for firehjulsdrevne internasjonale biler, tohjulsdrevne internasjonale biler, firehjulsdrevne nasjonale biler og tohjulsdrevne nasjonale biler. 

I klassen for de internasjonale firehjulsdrevne bilene er det uten tvil spenning foran lørdagens NM-åpning, med 13 deltagere på plass. Regjerende norgesmester Frank Tore Larsen fra arrangørklubben NMK Modum & Sigdal stiller godt forberedt i sin VW Polo R5. Han testet formen ved å vinne sist lørdags Smådølasprinten. I kartleserstolen på lørdag har han Morten Erik Abrahamsen, og alt ligger til rette for suksess på hjemmebane. 

Men det kommer også en revansjesugen Ole Christian Veiby fra KNA Kongsvinger til start. Veiby tok NM-sølvet i fjor til tross for at han bare tok poeng i tre av fem NM-løp. Men i de tre løpene ble det til gjengjeld seier. På lørdag kommer Veiby med en VW Polo R5. Det er samme type bil som han ble mester med i 2019, og han har med seg Stig-Rune Skjærmoen fra NMK Elverum som kartleser.

Marius Aasen fra Asker & Bærum Motorsport ble bronsevinner etter å ha sjokkåpnet med seier i første runde og ledet NM mye av sesongen i fjor. Nå kommer han til start med en flunkende ny Skoda Fabia R5 og med kona Marlene Engan Aasen i kartleserstolen. Aasen er absolutt en joker i NM-kampen. 

Selveste NM-Kongen, Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport, vil også være med i tetbildet. Grøndal har vunnet Sigdalsrally fem ganger tidligere, og han kjører for sin 18. NM-tittel i norsk bilsport i år. Hans siste NM-gull i rally kom i 2020, og han kjører en Ford Fiesta R5 sammen med kartleser Marius Fuglerud fra NMK Drammen. De to endte på en 4. plass i NM i fjor.

En seriøs utfordrer blir også Eyvind Brynildsen fra KNA Varna i Skoda Fabia R5 og med kartleser Roger Eilertsen. Brynildsen var suveren norgesmester i 2017 og har etter det hatt innhopp både i NM og VM med jevne mellomrom. Han er alltid blant favorittene når han stiller med en konkurransedyktig bil, og vil være en trussel for enhver konkurrent i det NRK-sendte løpet på lørdag. 

En interessant debutant i toppklassen er Olav Fredriksen fra NMK Modum & Sigdal som i år tar steget fra nasjonal klasse og Volvo 240 til firhjulsdrift og Ford Fiesta R5, sammen med kartleser Trond Håvard Østheim. Fredriksen var norgesmester i nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler med sin Volvo i fjor. 

Fjorårets norgesmester i nasjonal klasse for firehjulsdrevne biler, Håkon Sveen Frøslid, har også tatt steget til den internasjonale klassen med en Ford Fiesta R5. Frøslid har også i år Jørn Listerud som kartleser.


I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler må Steve Røkland fra KNA Kongsvinger finne seg i å være favoritt nok en gang. Røkland har dominert denne klassen lenge med sin Peugeot 208 R2 og er regjerende mester. 
Han utfordres i første rekke av Morten Storsveen fra KNA Varna med sin Renault Twingo R2. Storsveen har med seg kona Merete som kartleser, og de tok sølv i fjorårets mesterskap. De imponerte med meget sterk kjøring og femteplass totalt i Smådølsprinten på lørdag. De vil absolutt gi Røkland kamp.

Ola Nore Jr. fra NMK Modum og Sigdal kan også blande seg i tetstriden i denne klassen. 
Ellers er det unge lovende talenter i denne klassen, som Markus Bakken og kartleser Hedda Turvoll Lien fra NMK Modum og Sigdal. De tok NM-bronse i fjor. 
Marius Bermingrud fra KNA Eiker, som satser både på rally og rallycross, er et annet ungt talent. Han deltar med Thea Lien fra NMK Modum og Sigdal som kartleser i sin Ford Fiesta. 

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift er fjorårets bronsevinner, Morten Gravermoen og kartleser Ronald Haug med blant favorittene i sin Subaru. 
Unge Petter Sæves Waskaas fra NMK Grenland avsluttet fjorårets sesong med seier i denne klassen og han vant klassen i lørdagens Smådølasprinten. Han stiller med Subaru og Henrik Ø. Johannessen som kartleser. 
Stein Erik Brynildsen fra NMK Gardermoen, Even Moan fra Asker og Bærum Msp, og Per Arne Enger fra NMK Nore & Uvdal er andre utfordrere i denne klassen.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne er fjorårets sølvvinner Mats Peder Hvambsahl fra NMK Kongsberg en av favorittene i sin Volvo 940. Men det mangler ikke på utfordrere. 

På grunn av Covid-19 har ikke arrangøren lagt opp til spesielle publikumsfasiliteter denne gangen. Publikum oppfordres til å følge løpets utvikling på rallyradioen eller i sosiale medier.  
Sigdalsrally har sin base på Nerstad i Sigdal. Rallyradio under hele løpet kan høres på www.rallynm.no

Foto i artikkel : H:Friis/PRLFAKTA

  
Det er følgende NM-klasser: 
Klasse 1: Førere/Kartlesere med biler i gruppe N og R som ikke inngår i NM-klasse 2 (S2000 Rally, RRC, Rally2, Rally3 og R5). Klassene 2 og 3 iht. spesialreglement.*

Klasse 2:Førere/Kartlesere med biler i gruppe A eller N med to-hjulstrekk, uten overladning og med motorvolum maks. 2000 cm3.  Førere med biler i gruppe R med to-hjulstrekk med unntak av R3D. Klassene 4 – 7 iht. spesialreglement.*

Klasse 3: Førere/Kartlesere med biler i klassene 13 iht. spesialreglement.*

Klasse 4: Førere/Kartlesere med biler i gruppe H (Poeng gis i klassene 10 – 12 iht. spesialreglement)

  
NM-stillingene fra 2021 finnes her 
https://bilsport.no/poengstilling-2022/poengstilling-2021/


Informasjon om løpet: 
http://www.sigdalsrally.no/
https://www.facebook.com/sigdalsrally


Rallyradio: 
Rallyradioen sender under hele løpet: www.rallynm.no
Rally-NM på facebook: https://www.facebook.com/rallynm.no

Løpet starter kl. 09.00 på lørdag og målgang er kl. 15.41
  
-------------------------------------------------------------------------------- 
  
Arrangør: NMK Modum & Sigdal
3350 PRESTFOSS  

Løpets base: Nerstad skole/Samfunnshus

Kontaktpersoner:
Løpsleder: Inge Tangen, tlf. 951 48 351
Ass. Løpsleder: Tom Kristian Lien, tlf. 901 10 115
Løpssekretær: Lina Haga, tlf. 481 96 277
Telefon base løpsdagen: 901 10 115


Løpets lengde: 225,25 km hvorav 83,21 km er fordelt på 8 fartsetapper.

Digital Offisiell oppslagstavle: Tilgang til offisiell oppslagstavle via Sportity App https://www.sportity.com/app for iOS og Android. Her blir informasjon og dokumenter publisert. Tilgjengelig ved å bruke passord: Sigdals21


  
NM-løp 2022 (forbehold om endringer. Følg med på www.rallynm.no)


15.januar: Sigdalsrally, NMK Modum & Sigdal
www.sigdalsrally.no

29.januar: Rally Hadeland, NMK Hadeland
www.rally-hadeland.no

19.februar: Numedalsrally, NMK Nore og Uvdal
www.numedalsrally.no

30.april: Rally Sørland, Kristiansands Automobilklubb 
www.rallysorland.no

11.juni: Aurskog Høland Rally, NMK Aurskog/Høland
www.ahrally.no

19.-20.august: Rally Sokndal, KNA Sokndal
www.rallysokndal.no


16.-17.September: Rally Hedemarken, NMK Hamar
http://rallyhedemarken.no/