Numedalsrally til helgen

Numedalsrally til helgen

Publisert av NMK Kontoret den 17.02.22.

Rally-NM fortsetter med Numedalsrally på lørdag  

Alt ligger til rette for et fjelleventyr når årets tredje NM-runde, Numedalsrally, kjøres på lørdag. Arrangøren kan by på gode vinterforhold, og 130 deltager vil rulle ut fra start på Rødberg.

Det er 30. gang dette populære løpet, med start og målgang på Rødberg, arrangeres av NMK Nore og Uvdal. Løpet betegnes ofte som Vinterens vakreste eventyr for rallyfolket. Numedalsrally består av sju fartsetapper på til sammen 101 km. Den legendariske Smådøla-etappen på 27 km er som vanlig med, og kjøres både nordover og sørover. Andre kjente etapper som Vergjedalen og Lesteberg er også med i årets utgave. 

Det har vært dramatikk og knivskarp konkurranse om sekunder, tideler og topp-plassering i årets to første NM-runder. Førere som Eyvind Brynildsen, Frank Tore Larsen, Ole Christian Veiby og Marius Aasen har stått for spenningen, og det er ingen grunn til å tro at det ikke vil fortsette på samme måte i Numedalsrally.
Mens NRK har hatt en mer eller mindre direkte sending fra de to første rundene, vil 
det nå bli en fyldig oppsummering på søndag kveld på NRK1.

Det er fire NM-klasser i årets mesterskap. Det er klasser for firehjulsdrevne internasjonale biler, tohjulsdrevne internasjonale biler, firehjulsdrevne nasjonale biler og tohjulsdrevne nasjonale biler. 

Det er i klassen for de internasjonale firehjulsdrevne bilene de raskeste bilene og mest kjente profilene befinner seg. Eyvind Brynildsen vant NM-åpningen, tok andreplass i andre runde og leder sammenlagt sammen med kartleser Roger Eilertsen. I sin Skoda Fabia R5 har de kjørt inn 57 poeng på to runder. Brynildsen vant Numedalsrally i 2015. Han var Norgesmester i 2015 og 2017, og leder årets mesterskap.
Marius Aasen har vært jevn så langt. Sammen med kona og kartleser Marlene Engan Aasen har han notert to tredjeplasser så langt i Skoda Fabia R5. De står bokført med 38 poeng og andreplass sammenlagt. 
Frank Tore Larsen fra NMK Modum & Sigdal har et brutt løp og en seier som sin fasit så langt i VW Polo R5. På lørdag har med seg Torstein Eriksen i kartleserstolen og de kjører helt klart for å gjenta bedriften fra Rally Hadeland.

På en fjerdeplass i NM-sammendraget ligger Anders Grøndal/Marius Fuglerud fra Asker og Bærum Motorsport. De har kjørt inn 27 poeng. På lørdag stiller de i ny bil, en Skoda Fabia R5. Grøndal er også tidligere vinner av Numedalsrally, sist i 2016. 

Ole Christian Veiby fra KNA Kongsvinger kjører VW Polo R5, og han har en god statistikk i Numedalsrally. Norgesmesteren fra 2019 vant løpet både i 2017, 2018 og 2020. Sammen med kartleser Stig Rune Skjærmoen ledet han forrige runde, Rally Hadeland, foran den siste etappen. Der ble det både punktering og avkjøring og duoen ble poengløs. Men med andreplass i Sigdalsrally, kun 0,2 sekund bak vinneren Eyvind Brynildsen har de 26 NM-poeng og en 5. plass sammenlagt. 

De norske NM-favorittene får konkurranse fra VM-fører Gus Greensmith fra Storbritannia på lørdag. Greensmith, som kjører for Ford i Rally-VMs toppklasse, stiller for å få trening på snø og is foran neste VM-runde i Sverige. Sammen med sin svenske kartleser Jonas Andersson tar han steget ned en klasse i forhold til VM og kjører en Ford Fiesta R5 på lørdag. Jonas Andersson vant Numedalsrally sammen med Ole Christian Veiby for to år siden, så han er ikke ukjent med veien i Numedalen. 
 

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne er det ikke uventet Steve Røkland fra KNA Kongsvinger som har tatt føringen i sin Peugeot 208 R2. Sammen med kartleser Raymond Braaten har han to seire av like mange mulige og 65 poeng. 
Nærmest ligger Tom Vidar Belgen fra NMK Trøgstad, også han i Peugeot. Belgen og kartleser Martin Winberg står med 42 poeng. 
På en tredjeplass ligger Sindre Backe fra NMK Hadeland i Ford Fiesta. Backe og kartleser Mads Johansen står bokført med 38 poeng. 

En spennende fører i denne klassen i Numedalsrally vil bli Ola Nore Jr. fra NMK Modum og Sigdal. Han åpnet i et drepende tempo i første NM-runde, men måtte bryte. Han står uten NM-poeng så langt, men kommer på lørdag i en ny og spennende Ford Fiesta. 
I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift er det Martin Nygård og kartleser Tina Jeanette Olsen fra KNA Kongsvinger som leder etter to runder med sin Subaru Impreza. De har seier, andreplass og 58 poeng i lomma foreløpig. 
Nærmest følger Even Moan og Glenn Bjørnerud i Mitsubishi med 36 poeng. På en delt tredjeplass ligger fjorårets bronsevinner, Morten Gravermoen og vinneren av forrige NM-runde, Petter Sæves Waskaas, begge i Subaru, og begge med 33 poeng. 

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler er det Christian og Ole Martin Sagli fra KNA Kongsvinger i Volvo som topper etter de to første rundene. De har kjørt inn 51 poeng etter å ha vunnet Rally Hadeland og tatt tredjeplass i Sigdalsrally. 
På en andreplass følger Ole Gunnar Skogli og Anders Nygård fra NMK Nore og Uvdal i Ford Sierra. De er med andre ord hjemmefavoritter på lørdag og jakter helt klart på seier etter andre- og tredjeplass og 44 poeng så langt i år. 
På tredjeplass ligger Kristian Hvambsahl fra NMK Kongsberg i Volvo 240. Sammen med kartleser Jonas Hvambsahl har han kjørt inn 38 poeng.

fjorårets sølvvinner Mats Peder Hvambsahl og kartleser Lasse Berg fra KNA Kongsberg, vant første runde i denne klassen, men bøt på Hadeland. De ligger på 4. plass med 32 poeng.

Numedalsrally har sin base på Nore og Uvdal Næringspark. Der er også løpets serviceplass. 
Løpet starter kl. 08.00 på lørdag og målgang er kl. 15.38serviceplass. Rallyradio under hele løpet kan høres på www.rallynm.no


Foto: PRL/NBF

FAKTA

  
Det er følgende NM-klasser: 
Klasse 1: Førere/Kartlesere med biler i gruppe N og R som ikke inngår i NM-klasse 2 (S2000 Rally, RRC, Rally2, Rally3 og R5). Klassene 2 og 3 iht. spesialreglement.*

Klasse 2:Førere/Kartlesere med biler i gruppe A eller N med to-hjulstrekk, uten overladning og med motorvolum maks. 2000 cm3.  Førere med biler i gruppe R med to-hjulstrekk med unntak av R3D. Klassene 4 – 7 iht. spesialreglement.*

Klasse 3: Førere/Kartlesere med biler i klassene 13 iht. spesialreglement.*


Klasse 3: Førere/Kartlesere med biler i klassene 13 iht. spesialreglement.*


Komplett NM-stilling finnes her:
https://bilsport.no/poengstilling-2022/

 

 Foreløpig poengstilling i NMK Rallycup finnes her:

https://www.nmkrallycup.no/wp-content/uploads/2022/02/Resultater-NMK-Rallycup-2022.pdf


Numedalsrallys lengde: 239,63 km hvorav 100,13 km er fordelt på 7 fartsetapper.

Tidsplan, lørdag 19. februar   
Alle tider gjelder første bil
08:00     Start Rødberg Hotell 
08:12     SS 1 Dokkeberg 1                                      5,39 km
08:35     SS 2 Smådøla Nord,                                  26,52 km
09,22     SS 3 Jønndalen                                          4,11 km

09.45     Regulering/Service A, Nore og Uvdal Næringspark

11:33     SS 4 Vergjedalen                                       22,04 km
12:06     SS 5 Lesteberg                                           10,25 km

12.44     Regulering/Service B, Nore og Uvdal Næringspark

13.57     SS 6 Dokkeberg 2                                       5,39 km
14.53     SS 7 Smådøla Syd Power Stage               27,26 km
15:38     Mål  Rødberg Hotell 

Rallyradio: 
Rallyradioen sender under hele løpet: www.rallynm.no
Rally-NM på facebook: https://www.facebook.com/rallynm.no

Løpet starter kl. 08.00 på lørdag og målgang er kl. 15.38
  
-------------------------------------------------------------------------------- 
  
Arrangør: NMK Nore og Uvdal 
gr-syn@online.no 
Nettside: http://www.numedalsrally.no/

Løpets base: Nore og Uvdal Næringspark, Vestsidevegen 863, 3632 UVDAL

Kontaktpersoner:
Løpsleder: Torill Karlsrud, tlf. 90 67 35 55
Sekretær: Grete S Solberg: tlf. 90 96 71 06

Telefon base løpsdagen: 90 67 35 55 og 90 96 71 06


Digital Offisiell oppslagstavle: Tilgang til offisiell oppslagstavle via Sportity App https://www.sportity.com/app for iOS og Android. Her blir informasjon og dokumenter publisert.   
NM-løp 2022 (forbehold om endringer. Følg med på www.rallynm.no)


15.januar: Sigdalsrally, NMK Modum & Sigdal
www.sigdalsrally.no

29.januar: Rally Hadeland, NMK Hadeland
www.rally-hadeland.no

19.februar: Numedalsrally, NMK Nore og Uvdal
www.numedalsrally.no

30.april: Rally Sørland, Kristiansands Automobilklubb 
www.rallysorland.no

11.juni: Aurskog Høland Rally, NMK Aurskog/Høland
www.ahrally.no

19.-20.august: Rally Sokndal, KNA Sokndal
www.rallysokndal.no


16.-17.September: Rally Hedemarken, NMK Hamar
http://rallyhedemarken.no/