En av de store har gått bort

En av de store har gått bort

Publisert av NMK Kontoret den 16.11.23.

En av de store har gått bort

Aage Hansen sovnet inn i går 15.11.2023, 88 år gammel

Aage Hansen hadde lang fartstid innen speedway både nasjonalt og internasjonalt. I Norge startet Aage å kjøre for NMK Romerike hvor han ble trent kjøreteknisk og mekanisk av klubbens formann Hans N. Ruud. Senere gikk han over til NMK Oslo. I England kjørte han for Ipwich Witches. Aage var ansett som en rival til de store førerne internasjonalt på 50- og 60 tallet.


Aage var med i den Skandinaviske poolen som fikk reise inn i Polen hvert år for å kjøre individuell speedway der. Reisefølget var bl.a. flere ganger verdensmester svenske Ove Fundin og Olle Nygren. Tidene var annerledes da og alt var organisert, og de reiste sammen og bodde sammen på slike turer. 

I 1955 kjørte Aage på Warszawa stadion, der PGE Narodowy stadion ligger i dag. Det var opp mot 90.000 tilskuere på tribunen! Selveste President Nikita Khrusjtsjov var tilstede på stadion i forbindelse med åpningen av kulturpalasset i Warszawa, hvor seiersseremonien skulle holdes. Aage har kjørt på de fleste speedwaybanene i Polen. Publikumsrekorden i ett enkelt stevne var 120.000 personer! 

Aage startet sin 500cc karriere som 18-åring, men det var som 21-åring han tok sitt første NM gull. Året var 1956. Aage var i sitt livs form, og i 1957 kvalifiserte han seg til VM finalen på Wembley i London, men bare 3 dager før finalen var han involvert i en stygg krasj i Ipswich for hjemme-klubben. Han ble påkjørt i siden bakfra og alle 4 førere gikk over ende. Kneet var ute av ledd, men Aage kjørte videre i mesterskapet tross smertene. Ikke en perfekt start på noe som kunne gi han en VM medalje. Det ble 10 plass i VM for Aage i 1957, og det ble hans siste VM finale.

I 1960 var Aage håndplukket til et uoffisielt VM som ble kjørt i Oberstdorf, Tyskland. Der fikk han revansj og stakk av med seieren.

 

Titler
7 x Norgesmester individuelt
1x Nordisk mester individuelt
1x Nordisk mester par med Sverre Harrfeldt


Speedway var en veldig stor sport i NMK og Norge etter krigen. Publikum strømmet til og de unge ville alle være speedway-kjørere! Det var lange køer i depot.

Aage var landslagstrener for det norske U21-landslaget i 1985. Laget bestod av Gjermund Aas, Yngvar Skogland, Willy Tjessem, Tor Einar Hielm, Tor Gunnar Halvorsrød, Lars Aarum, Einar Kyllingstad, Levanger, Arnt Førland og Lars Bredal.  Det er det eneste laget som noen gang i historien har blitt Nordiske U21 mestre i lag.

Etter speedwayen ble Aage teknisk rådgiver for motorsykkelfabrikkene Vespa, BMW og Suzuki. Sistnevnte ble han mest kjent for med sine 35 år i tjeneste fra sitt verksted i Oslo. Suzuki Classic

På begynnelsen av 2000 tallet kom Aage tilbake til Oslo Motorsportklubb (tidligere NMK Oslo) og Lunner Speedwaybane hvor han delte sin kunnskap med utøvere og medlemmer fram til 2012.- En hedersmann som brant for sykkelsporten.

 
Norsk Motor Klubb lyser fred over Aage Hansen’s minne- Dine historier blir aldri glemt.

Heidi Næss

Generalsekretær

Norsk Motor Klubb