3.NM-runde Rally 2024

3.NM-runde Rally 2024

Rally-NM: 
Numedalsrally på lørdag
Alt ligger vel til rette for et av rallysportens årlige høydepunkt. Når fjelleventyret Numedalsrally, kjøres på lørdag kan arrangøren kan by på gode vinterforhold, og 128 deltagere vil rulle ut fra start på Rødberg.

Et løp som sjelden mangler dramatikk får en ekstra ingrediens når NM-kampen mellom Henning Solberg, Frank Tore Larsen og Anders Grøndal kan bli forstyrret av et innhopp fra Eyvind Brynildsen. Startfeltet er med andre ord sterkt når den 
32. utgaven av dette populære løpet kjøres på lørdag. Numedalsrally har som vanlig start og målgang på Rødberg, og arrangeres av NMK Nore og Uvdal. Løpet betegnes ofte, med god grunn, som Vinterens vakreste eventyr for rallyfolket. 

Numedalsrally består av seks fartsetapper på til sammen 101 km. Den legendariske Smådøla-etappen på 27 km er som vanlig med, og kjøres både nordover og sørover. Her kjører deltagerne også innom Uvdal Motorsenter der det er godt tilrettelagt for publikum. Andre kjente etapper som Vergjedalen og Lesteberg er også med i årets utgave. 


Det er fire NM-klasser i årets mesterskap. Det er klasser for firehjulsdrevne internasjonale biler, tohjulsdrevne internasjonale biler, firehjulsdrevne nasjonale biler og tohjulsdrevne nasjonale biler. Totalt skal det kjøres seks NM-runder, tre på snø, to på grus og en på asfalt. 

Det er i klassen for de internasjonale firehjulsdrevne bilene de raskeste bilene og de mest kjente profilene befinner seg. Her var det regjerende norgesmester Frank Tore Larsen fra NMK Modum & Sigdal som åpnet med seier i Sigdalsrally med sin VW Polo R5. Så slo veteranen Henning Solberg hardt tilbake og vant Rally Hadeland med sin Skoda Fabia RS Rally2. Med tredjeplass i Sigdal i tillegg, leder dermed Henning Solberg etter to runder, kun to poeng foran Anders Grøndal, som står bokført med to andreplasser. 
 
Det er ikke tvil om at Frank Tore Larsen og kartleser Torstein Eriksen vil være revansjesugne når de slipper seg løs på rallyveiene i Numedal på lørdag. De kjørte av veien og ble stående fast i snøen på aller siste fartsetappe på Hadeland. Det kostet seieren der og verdifulle NM-poeng. 
Henning Solberg og kartleser Ilka Minor var dermed de som vant forrige runde i sin Skoda Fabia. De har hatt bilen til service siden forrige løp, og med sin optimistiske innstilling kjører uten tvil Henning Solberg for ny seier på lørdag. 
Anders Grøndal, som nå har Ola Fløene som kartleser i sin Skoda Fabia, ligger på andreplass i NM-sammendraget. Han er kun to poeng bak Solberg.
På en delt tredjeplass i NM følger Frank Tore Larsen og Thomas Kvam. Med sin Citroën C3 R5 har Kvam og kartleser Stian Johnsen kjørt stabilt og sikret henholdsvis 4. og 3. plass i de to første rundene.
I 2015 og 2017 var Eyvind Brynildsen suveren norgesmester. Han var også med i tetstriden så sent som i 2022, da han endte opp med sølv bak Ole Chr. Veiby. Nå er Eyvind tilbake i en VW Polo R5 og med Jørn Listerud som kartleser. Det bør bli pallplass på Østfold-gutten. 

Ellers blir det et stort innslag fra familien Hvaal i toppklassen i Numedalsrally. Kristiane Hvaal Engh, Alexander Hvaal, Jens Hvaal og Joachim Hvaal stiller alle med hver sin bil. Jens og Joachim i Skoda Fabia og de øvrige tre i Ford Fiesta. 
Et interessant innslag blir også Ole Nore Jr. som kjører en Skoda Fabia R5 med Rune Eilertsen som kartleser.


I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler er det Steve Røkland fra KNA Kongsvinger som har tatt føringen i årets mesterskap med 65 poeng. Han er regjerende mester og har dominert denne klassen over mange år. På lørdag har han Jørgen Eriksen som kartleser i sin Peugeot 208. 
Det er flere unge førere som er i ferd med å ta opp kampen med Røkland, og en av dem er Sindre Backe. Han ligger på andreplass i NM med 51 poeng i Peugeot 208 og med Mads Johansen i kartleserstolen. 
På en tredjeplass i NM i 2WD internasjonale biler ligger Marius Holtet og kartleser Jon Raaen med sin Ford Fiesta og 34 poeng.
I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift er det Ole Gunnar Skogli og Anders Nygård fra lørdagens arrangørklubb NMK Nore og Uvdal som topper med sin Subaru. De har kjørt inn solide 58 poeng på de to første rundene. Jørgen Solberg og Stig Granheim ligger på andreplass med Subaru og 37 poeng. På en tredjeplass følger tittelforsvareren, Petter Sæves Waskaas fra NMK Grenland med kartleser Henrik Ø. Johannessen. De vant første runde, men måtte bryte på Hadeland. 

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler er det Lars Martin og Mads Ola Stensbøl fra KNA Kongsvinger som topper med sin Toyota Corolla og 59 poeng. 
På en andreplass følger Ib Vegard Andersen og kartleser Kari Anne Ramstad i Volvo med 36 poeng. På en tredjeplass finner vi Heine og Sunniva Rudi fra NMK Nore og Uvdal i Peugeot 206 og med 35 poeng.
Ole Christian Veiby fra KNA Kongsvinger har totalvunnet Numedalsrally fire ganger tidligere. I år stiller han i nasjonal klasse med en Volvo. Det kan bli en spennende start.
Hans rallycross-kollega, svenske Johan Kristoffersson, stiller også med Volvo i historisk klasse. 
I historisk klasse er det Norgescup, og den ledes av Birger Gundersen etter to løp. 


Numedalsrally har sin base i sentrumsgården på Rødberg, serviceplass er hos Statkraft på Rødberg, mens start og mål er utenfor Rødberg hotell. Målgang er klokken15.00. NRK1 sender en halv times oppsummering av løpet mandag kveld kl. 22.30, en sending som også vil være tilgjengelig på NRK TV.
Rallyradio høres under hele løpet på www.rallynm.no