NM i Esport 2025

Publisert av NMK Kontoret den 22.05.25.

Det er 4 Esport-NM i 2025, og 2 av dem er nå fullført. Begge mesterskapene har levert solide mengder spenning og underholdning, og deltakerne har gitt alt i kampen om posisjoner, poeng og pallplasser. Det har også blitt delt ut flotte premier, de fleste basert på resultater, men vi har også hatt en tilfeldig trekning blant førerne som har deltatt i mange løp.

De to Norgesmestrene vi har så langt i 2025 heter Jo Vegard Goderstad og Leander Angeltvedt, som vant henholdsvis Sportsbil-NM og Formel-NM. Sammen med de øvrige førerne som endte på pallen, vil vinnerne motta heder, ære og medalje på NMK-gallaen 1.november.

Porsche sto som sponsor av hovedpremie til vinneren av sportsbil, denne premien er deltakelse på Porsche Roadshow. Porsche har også gitt ryggsekk til nummer 2 og 3.

En annen spennende premie var en Simagic Alpha DD rattbase med GT-Neo-ratt. Denne ble trukket blant førerne som hadde deltatt i tilstrekkelig antall løp gjennom begge mesterskapene, og gikk tilfeldigvis til Leander.

Sportsbil-NM:
I dette mesterskapet ble det kjørt Porsche Cup 992, en bil der føreren virkelig må gjøre hele jobben. Ingen ABS eller traction control. Det ble kjørt løp på Mugello, Long Beach, Road America, Sebring og Sachsenring. Variasjonen i baner ga både situasjoner med draft, tekniske utfordringer, og muligheter til å utfordre skjebnen ved å kjøre så nære murveggen som mulig. Førerne ble også utsatt for regn og enkelte usikre værmeldinger. Den føreren som behersket alt dette best var altså Jo Vegard, som tok sammenlagtseieren foran Roger Fjeldstad Kristiansen og Erik Røseth. Jo Vegard var den eneste som alltid hang med i toppen og ikke hadde et eneste ordentlig feilskjær. Dette var for øvrig hans andre tittel, da han også vant i 2022. Han har også bemerket seg internasjonalt, og blir sett opp til av mange førere.

Totalt 52 førere deltok i mesterskapet. Med et slikt antall var det lagt opp til A- og B-finale, med mulighet for opprykk. 15 førere hadde i forkant av mesterskapet kjørt prekvalifisering, og disse var da forhåndskvalifiserte for A-finale i alle løp. Øvrige deltakere kjørte B-finale, som også hadde sine egne poeng og sammenlagttabell. Men de 5 beste i hver B-finale rykket opp og fikk kjøre A-finalen samme kveld også. Hver finale besto for øvrig av kvalifisering for å sette startgridden, deretter sprintløp og så hovedløp. I B-finalen var forsåvidt begge løpene like lange, mens i A gjorde man hovedløpet dobbelt så langt. Gridden i hovedløpet var satt av resultatet i sprintløpet.

B-finale-mesterskapet ble vunnet av Alexander Tøftum-Skaret, foran Magnus Barlie Formo og Mathias Havdal.

Formel-NM:
For første gang i Esport-historien ble det arrangert et NM dedikert til formelbil. Den utvalgte bilen var Formel 4, og også her ble førerne utsatt for stor variasjon i banetyper. Mesterskapet begynte på Hockenheim, og besøkte deretter Portland, Oulton Park og Phillip Island, før det hele ble avgjort på Thruxton. Førerne ble utsatt for en del opp og ned i terrenget, kerbs, tekniske partier, og mur tett på idealsporet, mens bilens karakteristikk med mer downforce enn motorkraft gjorde at det å spille på lag med draften var svært viktig. Det ble flere photofinisher i løpet av sesongen. Også dette mesterskapet opplevde løp med regn, og det var flere ulike navn som hevdet seg i toppen. Én mann var dog udiskutabelt best sesongen sett under ett, og vant med solid margin. Dette var altså 16 år gamle Leander. Bak ham fulgte Jarl Teien og Timothy Friis-Larsen. Leander har tatt voldsomme steg innen simracing, og nyter god ranking internasjonalt også - samtidig som han også er et kjent navn fra gokart, der han også er ivrig og god.

Totalt 32 førere deltok i mesterskapet. Det hadde opprinnelig sett ut som det skulle blitt en god del flere, derfor var det også her lagt opp til A- og B-finale, med 15 prekvalifiserte førere. Slik begynte også mesterskapet. Men etter 2 runder ble det klart at deltakelsen ikke forsvarte oppdeling, og resten ble kjørt som én finale, med alle deltakere samlet. Det ble derfor kun én sammenlagtliste her.

På hver bane ble det kjørt kvalifisering som satte startgridden, deretter fulgte heat-løpet, før hovedløpet avsluttet kvelden. I hovedløpet startet man der man avsluttet heat-løpet. Det hendte opptil flere ganger at noen av forhåndsfavorittene ble utsatt for uhell i heat, eller kanskje til og med kvalifisering, og deretter ga seerne stor underholdning mens de kjempet seg opp gjennom feltet igjen. Den økte risikoen for smeller, selvfølgelig en effekt av draft og åpne hjul, gjorde at førerne virkelig måtte konsentrere seg og være smarte. Samt at det ble en del uhell og brutte løp, men også solide comeback.

NMK ser frem til å dele ut medaljer til de verdige vinnerne, og gleder seg også til å følge resten av NM-året, med rally og Gran Turismo 7, som begge er i gang med sine mesterskap.

 

- Carl Fredrik Hershoug